Skrivet om Ön

Här har vi börjat sammanställa en lista med böcker, forskningsrapporter och annat skrivet om Oljeön, Ängelsberg, Bergslagen och olja. Känner du till relevant litteratur som inte är med här är du välkommen att höra av dig
så att vi kan komplettera listan.

* Denna markering används för den litteratur/de material vi använt som källmaterial då vi gjort denna sida.


Oljeön, svensk industrihistoria.
En nyutgiven bok om Oljeön skriven av Kersti Kollberg, barnbarn till fabrikens siste vd. Fotograf Björn Ullhagen.
ISBN: 978-91-85581-37-5
Boken ges ut av Balkong Förlag nära Odenplan i Stockholm.
* En socken och en sjö. Västervåla – mitt i Bergslagen.
Denna trevliga bok har getts ut av Västervåla Hembygdsförening. Den handlar om hela Ängelsberg och tar naturligtvis även upp Oljeön. Boken finns till försäljning hos Västervåla hembygdsförening, samt på Lilla Slaggarboden i Ängelsberg och Besökscentrum Ängelsberg, båda öppna på sommaren.
* Oljeön i Ängelsberg
Av Preem och journalist Urban Nilmander. Den här boken är alla guiders lilla bibel.
* Ludvig Nobel: “Petroleum har en lysande framtid” – Av Brita ÅsbrinkDet är mer än 100 år sedan de första Nobelprisen delades ut i Stockholm och Oslo. En stor del av Nobelprisets grundkapital kom från Naftabolaget Bröderna Nobel, ett imperium med säte i S:t Petersburg, som Alfred Nobel på 1870-talet byggde upp tillsammans med sina två bröder. På de rika oljefälten i Baku vid Kaspiska havet producerade man oljeprodukter som skickades ut över Ryssland och Europa. Till Baku kom många svenskar för att leda och utveckla arbetet och deras familjer bildade en liten koloni. I början av 1900-talet skakades Ryssland av uppror och social oro, vilket utmynnade i revolution och nationalisering av bolaget.
Brita Åsbrink är frilansande skribent och beskriver här ett fascinerande stycke, delvis bortglömd, svensk industrihistoria.

ISBN: 9789146181811

Om järn och människor- Guidebok – Av Christina Lindekvist och Britt-Marie HägermanI Bergslagen har järnhanteringen i drygt tvåtusen år haft en stark position.
Genom Ekomuseum Bergslagen förvaltas kulturarvet med stolthet, här finns allting på sin ursprungliga plats.
Landskapet och människorna är ekomuseet. Boken är en guidebok till Bergslagen och Ekomuseums 61 besöksmål.

Guideboken kostar 150 kr och beställs genom att skicka ett mail till:
christina@ekomuseum.se

Boken kommer snart i en engelsk upplaga, “Of man and Iron”.

ISBN: 978-91-633-6907-0